Egymondatosok / 3. (flexi.blog)

"Hited valósággá válik… akkor is, ha nincs."

"Hited lehet korlátlan szabadság, de akár kegyetlen börtön is. "  Minden olyan elképzelés istenről,ami negatív,az börtön. Bizonyos életeseményeket csak negatívan tudunk magyarázni,mert csak így tudjuk túlélni,azaz így tudunk tovább haladni. Ilyen mikor azt hisszük,hogy Isten elveszi a jó embereket,a rosszakat pedig nem. Ilyen mikor Istenre fogjuk,hogy nem lehet gyerekünk,azt képzeljük Isten büntet valamiért bennünket. Ilyenkor,mivel nem tudjuk,vagy nem hisszük el a valódi okát,Istenre mutogatunk. Mivel megtaláltuk a bűnbakot,folytathatjuk az életünket,azzal a megkönnyebbüléssel,hogy isten büntet minket,az okokat pedig majd később kitaláljuk,ami nem nehéz,hisz gyarló,vétkező emberek vagyunk.

"Van, aki azt hiszi, amit lát – más pedig azt „látja”, amit hisz." Az első részben a tapasztalat alakítja a meggyőződéseinket,a másodikban pedig a meggyőződés alakítja a tapasztalatot. Valójában mindkettő igaz ránk.Ezeket váltogatjuk folyamatosan az életünkben.Az egyik területen az egyik,a másik területen a másiké a főszerep. Néha ezt észre sem vesszük.

"Segíts magadon… és majd azt mondják, hogy Isten is megsegített." Itt nagy szerepe van a vakhitnek ami abban az esetben jó,ha nem irányul más ellen. Ha már csak a hitben tudsz kapaszkodni,akkor jól teszed,ha kihasználod és istenhez fordulsz segítségül,újra mondom,csak akkor,ha nem irányul más ellen.