Segítség nyújtás (beszelgetesekuriellel.blog)

@IneR: Az egyik különbség az,hogy te női és férfi aggyal gondolkodok. Tökéletes leírása volt a női logikának,ami sem nem jobb sem nem rosszabb,csupán más mint a férfié.Te látod így a dolgokat,amik sohasem ilyenek,de nem is olyanok mint ahogyan én látom. Ez alapján az érvelésed hibátlan,teljesen elfogadható.
Pár dolgot azonban nem veszünk észre. Egyrészt azt a hamis frázist,hogy "Ha szeretne, kérdezni fog. Ha nem, akkor hallgatni kell és nem okoskodni." Ez belegyökeredzett a köztudatba és el is hiszik. Azonban minden emberi probléma más. Másképp kérünk,adunk segítséget. Mást értünk segítség alatt és mást az erőszakos segítségen. Az idézett gondolatot egy szélsőséges gondolatnak tartom,ami általánosít,de keményen. Sajnos az ilyen kijelentésekkel, -ami szintén a nőkre jellemző,hogy egy dologból általánosítanak - megölik az elménkben azt,hogy rugalmasak legyünk. Arra gondolok,hogy a segítség nyújtásnak függnie kell a személytől,akinek adjuk és a problémától,ami van. Meg kell tanulnunk eldönteni azt,hogy mikor érdemes hallgatni (ahogy írod) és mikor érdemes szólni. Meg kell tanulni a mértéket,hogy milyen minőségű és mennyiségű segítséget adjunk. Azonban ehhez óriási bölcsesség és élettapasztalat kell. Sajnos gondolkodni egyre kevésbé szeretünk,ezért pl. egy tekintély személy (aki pl.mint pap fantasztikus,de párkapcsolatban tapasztalatlan,és béna) kijelent olyan sarkos dolgokat,amik egyszerűek és a számára az tűnik megoldásnak. Ezeket a kijelentéseket az egyszerű nép nyeli mint kacsa a nokedlit,hisz egy általa tekintélyes ember mondta. Ebből következik,hogy bár muszáj általánosítanunk (és ítélkeznünk is,de az más téma),nem mérlegeljük,hogy mikor mit kellene dönteni.
Tehát amit írsz az jó,helyes,van igazság tartalma. Azonban nem igaz minden helyzetre. Ugyan olyan hiba csak kérésre segíteni,mint állandóan,mindenben segíteni.Sajnos pszichológiát nem tanítanak az embereknek,pedig ahhoz,hogy tudjunk változni és javulni,érteni kell,hogy mit javítsunk és utána tudnunk kell a hogyan - t. Vedd észre az általánosításokban rejlő veszélyt.
Utoljára: nem hibás amit írtál,csak nem alkalmazható mindig,mindenre és mindenkire.Az esetek egy részére igaz,de te,olyan vagy mint az átlag ember?? Na látod,ennyi. (szerintem ezzel betaláltam)